Hű, de hideg van
Január általában a tél leghidegebb hónapja, az embereket és a természetet is alaposan próbára teszi a zord idő. Mit tehetünk annak érdekében, hogy ne betegedjünk meg? Fontos, hogy rétegesen öltözködjünk, de ne túl melegen, mert a hidegben kimelegedve könnyen megfázhatunk. Vegyünk fel olyan meleg cipőt, amely nem ázik be, és amiben nem izzad meg a lábunk (lábhintőpor is használható, ha szükséges). Jó, ha a ruhanemű alsó rétegei természetes anyagból vannak, mert kevésbé izzasztanak, és jobban tartják a meleget. A fertőzésveszély elkerülése érdekében ne maradjunk sokáig túlzsúfolt helyen! Fokozza szervezetünk ellenállását, ha nem fűtjük nagyon melegre a lakókörnyezetünket, és ha minél többet mozgunk, sportolunk, főképp a szabad levegőn. Mehetünk például kirándulni, korcsolyázni, szánkózni, síelni. Télen a késő délelőtt és a kora délután a legjobb időszak ezekre a sportokra, amikor több a fény, és a hideg nem olyan csípős. Ha nagyon zord az idő, jobb, ha zárt térben maradunk
A hideg az egészségeseknek általában nem árt, ellenben a csecsemők, az idős emberek és az alkoholt fogyasztók hőszabályozása nem működik jól, ezért könnyen megfázhatnak, kihűlhetnek. Hideg hatására az erek összehúzódnak, ezért az érrendszeri betegek is többet szenvednek.
Az allergiások jelentős része azonban nagyon várja az első fagyot, mert a gyomnövények pollenjeitől megtisztul a levegő. A porallergiás betegeknek is kevesebb lesz a panaszuk, ha a téli fagyban egy éjszakára kiteszik a szabadba a nehezen tisztítható poros tárgyakat, szőnyegeket, ugyanis a háziporban élősködő atkák elpusztulnak a hidegben. Az atkák ürüléke felelős az allergiás tünetekért, ezért a kifagyasztás után alapos porszívózás is szükséges. A gyerekek nehezen tisztítható kisebb méretű játékait nyáron is be lehet tenni néhány órára a mélyhűtőbe.
Jó, ha télen sem eszünk többet, mint amennyi szükséges, és lehetőleg tartjuk az egészséges étrendet, még ha ilyenkor nehezebb is, mivel drágábbak a zöldségek, gyümölcsök, és nem is olyan bőséges a választék.
A zsíros, nehéz ételek rontják a szervezet ellenálló képességét, és tunyaságra csábítanak.
Átmelegítenek a hidegben, és pótolják a folyadékveszteséget a különböző levesek. Ugyanígy a teák, és ha gyógynövényből készülnek (csipkebogyó, kamilla, menta, hársfa), citrommal, kevés mézzel még az ellenálló képességet is növelik. Illatukkal, melegségükkel meghitt téli hangulatot varázsolnak, és a társasági életet is elősegíthetik…
Nagy Márta
Fotó: Sudár Balázs