Hozzászólások

Ennyire bénák vagyunk? — 7 hozzászólás

  1. A cikk cím utáni első mondatára reagálva: engem is zavar. Nagyon. És – előre bocsánatot kérek – de én sem tudok indulat nélkül szólni róla. Az írás nagyon „ütős”. Annak meg kimondottan örülök, hogy fiatal fiú írta; és úgy döntöttem, hogy fiatal lányként ennek fényében megosztom a saját nézőpontomat is, mert akárhogy is küzdök ellene, nem tudom szó nélkül hagyni a dolgot.
    Nem tudom, milyen naptár ez, amelyről Balázs ír (… és lehet, hogy inkább nem is akarom tudni…), és azt sem, hogy milyen nők szerepelnek benne, de nekem ez – durván fogalmazva: „minden hónapra egy nő” (még ha csak naptáron is…) – olyan „árucikk – szagú” és az én lány-szemszögemből nézve felháborító. És igen, lehet, hogy nézni könnyebb valakit, mint pl. valakihez odamenni, és megszólítani mondjuk a villamoson vagy akárhol. Hogy miért? Mert ez utóbbihoz egyfajta bátorság kell (és akkor itt most nem mennék bele abba, hogy korunk fejlődő digitalizált világa hogyan alakította/alakítja át a személyes emberi kapcsolatokat – nem biztos, hogy éppen pozitív irányba…). És el kell ismernem, hogy mi, egyszerű, hétköznapi, átlagos lányok, még ha szeretünk is csinosak lenni (melyik lány nem?!) nem tudjuk felvenni a versenyt a naptárban szereplő, gyaníthatóan nádszálvékony, „kiphotoshopolt”(?) cicababákkal – hozzáteszem: nem is akarjuk!!! Volt, aki megpróbálta. Anorexia lett a vége. Nem tudom, lehet, hogy én vagyok túl konzervatív e téma tekintetében, de ez szerintem sem normális, amit a világ e téren felénk közvetít. (És akkor, ha a munkahelyen ez van, a szórakozóhelyekről ne is beszéljünk… meg a mostani tizenévesek értékrendjéről – tisztelet a kivételnek…) Azt viszont ne feledjük el, hogy a világ olyan, amilyenné mi magunk tesszük!
    A naptárra visszatérve: nézni lehet a „hónap lányát” ott a falon, de tény és való, hogy kommunikálni vele nem. Pedig nem éppen ez lenne az emberi kapcsolatok lényege?! És azt csak halkan jegyzem meg itt, a végén, hogy statisztikailag több mint valószínű, hogy nem a naptár „címlaplány”-a fog vacsorát készíteni nap mint nap munkából fáradtan hazatérő férjének, vagy a gyerekekért menni az oviba… Ha meg igen, hát az nagyon szerencsés ember! 🙂

  2. 36 éves házas férfiként is teljesen egyetértek a cikk írójával. Bátorításként szeretnék felidézni két esetet, amikor talán sikerült valamit tenni hasonló helyzetben.
    Az egyik egy kerékpározást népszerűsítő kampány keretében történt. Az egyik kampányfilm témája kifejezetten a szexualitás volt. Ezt szóvá tettem a kapcsolódó fórumon, jelezve, hogy a szexualitás és önmagunk lealacsonyítása, ha így kezeljük, pl. reklámcélra használjuk. Látványos eredménye nem lett az írásomnak, de fontosnak tartottam, hogy ez a vélemény is megjelenjen a köz hangjában. Volt is, aki egyetértően reagált.
    A másik eset egy bevásárlóközponthoz kapcsolódik. Az üzletsor egyik üzletében egy vagy két hiányos öltözetű hölgy képe volt úgy elhelyezve, hogy az üzletbe való belépés nélkül a fő közlekedési útvonalról is jól látható volt. E-mailben szóvá tettem ezt az áruház ügyfélszolgálatánál, megemlítve, hogy családbarát áruháznak nevezik magukat. Az illetékesek reakciója abszolút pozitív volt: egy-két napon belül határozottan felléptek a bérlőjükkel szemben, és eltávolíttatták a képet.
    Merjünk tehát szólni, mert sokan gondolkoznak hasonlóan!

  3. Jelenleg Németországban vagyok gyakorlaton, s a munkaadó cégemnél bárkihez mentem, sehol sem voltak ilyen meztelen nős plakátok/naptárak.
    Érdekes kérdés, hogy vajon mitől alakul ki a kultúrája annak, hogy ezek itt hiányoznak, miközben alapvetően a magyarokhoz hasonlóak a munkatársaim és ráadásul rengeteg nem-német van?

  4. Most olvastam a szakos fb oldalunkon, hogy az egyik csoporttársam a következőket írta: „a könyvtárban bikinis Shakira (Miss Január) képe van kint. Egyik fiatal tanársegéd szóvá tette a könyvtáros srácoknak, hogy ez itt az egyetemi kar könyvtára és talán nem kéne. […] Tehát akit zavar tegye szóvá, hátha februárra leveszik!” – és még csak nem is beszéltünk össze… 🙂

  5. Huh, pedig nagyon küzdöttünk az idei naptár anyagával is!

    Szerintetek miben különbözik egy akt naptár mondjuk a sixtusi kápolna freskóitól?
    Mise közben full nudity az OK?
    Michelangelo mint meleg férfi főleg férfiakat vetkőztetett le, de nők is akadnak bőven.

    Itt van mindenkinek, lehet nézegetni az összehasonlítás végett (+ – gombokkal lehet zoomolni is)

    http://www.vatican.va/various/cappelle/sistina_vr/index.html

    Számos művészi festmény konkrétan önkielégítés közben ábrázol nőket.
    Ezt akkor akasztassuk le a múzeumok faláról?

    Firenzében menjünk végig a 3D-s erotikus kiállításon és romboljuk le a meztelen szobrokat?

  6. Kedves Lajos,
    örülök a kérdéseidnek! Igyekszem tömören, pontszerűen válaszolni. Szerintem a különbségek azok, hogy
    – a sixtusi kápolna nem a munkahelyem 🙂
    – szerintem a meztelen nős naptár nem művészeti kategória, hanem használati cikk (vesd össze egy kiállítás és egy naptár közönségének reakcióit). Benyomásom alapján főképp a zsigeri szintű izgatásra van optimálva és tárgyszerűen állítja be a nőket, amit mindkét szempontból degradálónak érzek
    – óriási különbség a szabadságomban: kiállítás, múzeum vagy régi templom esetében eldönthetem, elmegyek-e megnézni a képeket, vagy sem. A munkahelyemen az orrom elé akasztott naptárnál nagyon szűk a szabad mozgásterem, még ha pro forma meg is marad. Ez irritál, s iyen szempontból diétázás esetén egy csokireklám is igen zavarna
    – a barátnőm (vagy ha ott tartanék, a feleségem) nem örülne neki, ha ilyen naptárakat bámulnék munka közben. Igazából ez önmagában már elég érv számomra

    A maradék felvetésekre pedig:
    -mise közben nem a képekre koncentrálok, hanem inkább belső elmélyülésre vagy a közösség adta élményre
    – “Michalengalo mint meleg férfi főképp férfiakat vetkőztet” – jól hangzik, de mi köze a témához?

    Mit gondolsz?

  7. A nyolcvanas években osztályvezető voltam egy továbbképző intézetben. A rendszeres heti értekezleteken vágni lehetett a cigarettafüstöt. Én nagyon szenvedtem ettől, de eszembe se jutott volna tiltakozni ellene. Természetes volt, hogy a többiek szívják. Ma is emlékszem egy alkalomra, amikor egy komolyabb operáció után, lábadozás közben behívtak egy sürgős megbeszélésre, és akkor a füst miatt annyira rosszul lettem, hogy ki kellett mennem. Mára elértük, hogy a munkahelyeken természetes legyen a füstmentes környezet, és alkalmazkodniuk a dohányzóknak kell.
    Azon tűnődtem el, hogy Balázs, a bejegyzés szerzője és valamiképpen andie987 is mentegetőzik azért, amit mond. Remélem, hogy ezzel a kérdéssel is eljutunk majd arra a pontra, ahova a dohányzással. Tiszteletben tartani azoknak a jogát, akik még passzív dohányosok sem akarnak lenni. Egyszerűen ennyi.
    Hogy az erotika miért káros az egészségre? Több kutatási adat igazolja, hogy sok férfi a házastársával való intim együttlét során a nap közben felszedett erotikus töltést reagálja le. Az intimitás tehát nem az én és te, hanem én és az között feszül. És ez a mentális egészségünkre, a kapcsolatunkra úgy hat, mint a füst a tüdőnkre.
    Az „az”-nak nincs neve, csak teste, mondaná Martin Buber. Egyszer részt vettem egy divatbemutatón, csinos, amatőr manökenekkel. Az elején mindegyik bemutatkozott, megmondta a nevét és hogy mit csinál civilben. Figyelemreméltó kísérlet egy másfajta kultúra kialakítására.