Több odafigyelést
Mi a véleményed a „chips adó”-ról?
dr. Nagy Márta
Azokat az élelmiszereket, amelyek nagy mennyiségben tartalmaznak cukrot, sót vagy koffeint, az új törvény életbelépése óta külön megadóztatják. Mivel fogyasztásukat intenzív ízük miatt nehéz abbahagyni, általában többet eszünk-iszunk ezekből, mint amennyit eredetileg gondoltunk. Jelentősebb mennyiség pedig valóban ártalmas, számos betegség vagy kóros állapot oka lehet.
Például a nehezen beállítható magasvérnyomás, a visszatérő boka- és lábszárdagadás, az izzadékonyság, a gyomorsavbántalmak hátterében gyakran a túl sós és fűszeres ételek fogyasztása áll.
A járványszerűen terjedő cukorbetegségről már írtam, ennek kialakulásában a sok cukrot tartalmazó ételek és italok fogyasztása is szerepet játszik.
A koffeintartalmú üdítőket, energiaitalokat sokan nem tartják veszélyesnek, pedig a magasvérnyomás, a szívritmus-zavarok, a kialvatlanság és az ebből fakadó ingerlékenység vagy az immunrendszer meggyengülése: mind a túlzott koffeinfogyasztás következménye. Ha a fenti betegségek bármelyikében szenvedünk, lehetőleg egyáltalán ne, vagy csak keveset fogyasszunk ezekből az élelmiszerekből, de ha egészségesek vagyunk, akkor is csak módjával!
Az új adótörvény indoklásával tehát lényegében egyetértek, bár arról lehetne vitatkozni, hogy vajon a különadó-e a legmegfelelőbb eszköz a célok elérésére. Ígéretes, hogy a gyártók (igaz, hogy csak az adó elkerülése érdekében) próbálnak változtatni az élelmiszerek összetételén: a jövőben kevesebb sóval vagy cukorral fogják előállítani ezeket az ételeket, italokat. A különböző társadalmi célú hirdetések, reklámok vagy a cigarettásdobozra írt figyelmeztetések nem váltottak ki akkora visszhangot, mint most ez az adótörvény, ezért orvosként örülök, hogy több szó esik arról, mit tehetünk vagy mit ne tegyünk azért, hogy minél tovább egészségesek legyünk.
Új Város – 2011 november-december
fotó: CN
Egészségünk
Megkérdeztük – Több odafigyelést!