Hozzászólások

Digitális útvesztőben — 1 hozzászólás

  1. Sziasztok!
    Nagyon örülök ennek a cikknek, mert a mindennapi technika világába kalauzol el. Nagy előnye még, hogy közérthetően beszél olyan bonyolult technikai témáról, melyben néha a szakértők se értik egymás szavát.
    Néhány kiegészítés:
    1.) A világon terjedő információ mennyiség elképzelhetetlen méretekben növekszik: ma már szinte mindenről intelligens szondák öntik az adatokat 3600/60/24-ben azaz másodpercenként folyamatosan . Ezen adatmennyiség feldolgozására az ember képtelen, de nem is feladata. Például ma már a korszerű autók kerekében lévő légnyomásról folyamatosan tájékoztatnak a szenzorok. A vezetőnek erről elég csak azt tudni, ha határérték alá csökken a nyomás. A gumijavítónak viszont értékes időt spórol meg az az információ hogy ez egy defekt, vagy folyamatos szivárgás eredménye.
    2.) A minket körülvevő számítógépek folyamatosan rögzítik tevékenységünket, és ennek alapján sorolnak előre keresési találatokat, vagy tesznek elénk olyan internetes tartalmakat, amik után már valahol érdeklődtünk. Ez viszont automatikusan szűkíti a látóterünket, és hamarosan az az érzetünk teremhet, hogy “összement” a világ, de ebben a részében nagyon jól érezhetjük magunkat, így nem is vagyunk kíváncsiak a többire…
    3.) Végül számomra ijesztőek a különbségek a digitális tudással rendelkező és ebből kimaradó rétegek között. Nem az utcaseprőt és az rendszergazdát akarom összehasonlítani… Szüleim képe lebeg a szemem előtt, akiknek idegen világ TV-hez csatlakozó beltéri egység és az internetes útválasztó, majd a TV-ben látható adáshiba esetén értetlenül állnak az ügyfélszolgálat kérdése előtt: “Mikor frissítették a router szoftverét legutoljára?”
    De már én is leszakadóban vagyok a gyermekeim számítástechnikai tudásához képest….
    Félreértés ne essék: nem informatikusokat kellene képezni, de arra oda kellene figyelni, hogy már az általános iskolából, de az összes felsőbb oktatási intézményből is, kellő informatikai képességekkel IS rendelkező “kiművelt emberfők” kerüljenek a világba.